• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Akrobati na Mělníku

Tento způsob léta zdá se poněkud podivným, napsal by klasik. Naštěstí se i v této době živelných katastrof, covidu a administrativních opatření můžeme věnovat své oblíbené činnosti. Chtěl bych se tu zmínit o několika zajímavých lidech a jedné vydařené akci v kategorii RCA, tedy rádiem řízených akrobatických modelů.

V loňském roce jsem psal o nováčkovi na našich soutěžích Patriku Krautschneiderovi. Pod vedením svého nadšeného otce Radka dělá velké pokroky a rychle se zařadil mezi nás, ostatní spoluletce. Počet soutěžících v letošním roce se ustálil na velmi potěšitelném počtu cca 10. Tím více nás potěšilo, že se i počet soutěží navýšil o klání právě na letišti RC KLUBU MĚLNÍK . Organizováním této soutěže se ujal právě Radek Krautschneider s nadšením a odpovědností jemu vlastní. Původní termín byl stanoven na 17.7. , kdy předpověď hlásala trvalý déšť na celém území ČR. Padl návrh na přeložení na neděli, kdy mělo být léto. Účast potvrdilo 7 pilotů. Velmi potěšila přihláška Libora Brzobohatého z moravského Zábřehu.

Po příjezdu nás čekalo vzorně přichystané letiště RC KLUBU MĚLNÍK a profesionálně zvládnutá organizace. Radkovi se podařilo zajistit i erudované bodovače Davida Kyjovského, Jana Votavu a Jana Votavu ml. Po tradičním uvítání, představení organizačního týmu a rozlosování startovního pořadí se Vašek Řípa, jako trenér kategorie RCA, ujal předváděcího letu pro rozhodčí a piloty. Zde si dovolím krátké odbočení. Moc se mi líbil jejich přístup k odpovědnému hodnocení. V průběhu předváděcího letu si každý poznamenával známky za každý obrat a po skončení letu si hodnocení vzájemně porovnali. Věc jinde nevídaná, která však svědčí o jejich odpovědnosti a objektivitě. Pak již začaly líté boje prvního kola. Vál nepříjemný turbulentní vítr kolmo na dráhu, který prověřil kvalitu soutěžících. Již v prvním kole se vedení ujal Vašek Řípa, sledován Zdeňkem Frydrýnem z LMK Františkovy lázně. Po druhém kole následovalo focení na památku a hned start do třetího kola za opravdu krásného počasí. Pořadí na prvních místech doplnil domácí Patrik Krautschneider. Ostatní pořadí a bodové ohodnocení je možno shlédnout na stánkách RC klubu Ústí n. L. S podmínkami si i dobře poradil i Libor Brzobohatý ze Zábřehu. Létal s polomaketou Extra 300 (asi). Proti akrobatickým speciálům je takový model hendikepem, ale Libor si s podmínkami poradil dobře a doufám, že se s ním na dalších soutěžích zase uvidíme. Nedá mi, než zmínit i dalšího zajímavého účastníka. Je jím Jindra Štrubinský z LMK Varnsdorf. Před několika léty jsme se s ním pravidelně setkávali na všech soutěžích. Vyznačoval se tím, že sestavu uměl létat jen jedním směrem, tedy bez ohledu na směr větru. Potom jsme ho několik roků neviděli. Letos se opět objevil, sestavu již létá na oba směry a celkově se vylepšil. V době jeho nepřítomnosti prodělal nemoc a nyní je v invalidním důchodu. Bohužel přišel i o ŘP a tak na soutěže jezdí vlakem. Myslím, že nikdo z nás si neumí představit cestování s 2m. érem, baterkami, rádiem a ruksakem v ruce po celé republice. Na závody jezdí den předem a to většinou lokálkou kdy má éro u sebe a poté rychlíkem, kdy model jede v nákladním vagonu. Na místo soutěže ho buď někdo doveze, nebo dojde pěšky. Když jsme se ho ptali, odpověděl : ,,Když já bez toho nemůžu bejt !" Opravdu asi platí že kde je vůle, je i cesta. Takže pokud někde na cestě potkáte turistu s modelem F3A, je to určitě Jindra. Tentokrát ho ale do Mělníka dovezl jeho otec.

Náš rodinný tým si, jako vždy, slíbil, že už opravdu začneme pořádně trénovat. No snad příští rok, kdy jako důchodce začátečník budu mít více času. Na závěr mělnické soutěže jsme ochutnali pochutiny z dílny amatérského řezníka - uzenáře Radka. Jeho klobásy, marinovaná krkovice a jemně uzený bůček byly opravdu vynikající a staly se i cenami pro soutěžící a odměnou pro rozhodčí. Z této akce v nás zůstal hezký pocit, že jsme skvělá parta a že bez toho asi taky nemůžeme bejt.

Honza Legner
RC Mania


Naposledy změněno neděle, 01 srpen 2021 09:05
zpátky nahoru