• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Naganský expres

Píše se rok 1998, přesněji 23. února 1998 a na pražském ruzyňském letišti přístává Tupolev TU-154M (OK-BYZ / 1016) “Zuzana”, přezdívaný také Naganský expres. Ano, většina již tuší, jde o ono slavné vládní letadlo, které dopravilo náš zlatý hokejový tým z olympiády v Naganu. Akce to byla velkolepá nejen pro hokejové fanoušky.

Jenže o několik let později, v roce 2007 tento letoun dosloužil. Bohužel ne díky své technické životnosti, ale kvůli hlukovým předpisům, které překračoval a také pro vysokou spotřebou paliva. Díky unikátnosti tohoto stroje, se parta leteckých muzejníků, nadšenců a i veřejnosti rozhodla toto letadlo zachovat. Následně probíhala demontáž letadla, VELKÝ PŘELET do Muzea v Kunovicích a opětovná montáž letadla.

Nyní toto letadlo je opět v celé své kráse k vidění i pro veřejnost. No a proč to zde píšeme? Jako letečtí modeláři máme k takto vzácným strojům citový vztah, tak když byla vyhlášena veřejná sbírka peněz na převoz letadla, náš RC KLUB MĚLNÍK nemohl být pozadu a také na tento poslední VELKÝ PŘELET, jak byla akce nazývána přispěl. Jako malou odměnu máme v letadle označenu jednu sedačku naším klubem.

Pokud si chcete zavzpomínat, podívejte se na odkaz níže. Je zde popsána celá historie lohoto letadla a i spousta jiných zajímavostí, včetně odkazů na další články. Také nezapomeňte navštívit samotné Muzeum v Kunovicích, k vidění je tam toho dost, doporučujeme.

Velký přelet - část 1

Velký přelet - část 2

Další informace o letadle naleznete zde >>>


Naposledy změněno úterý, 25 květen 2021 22:37
zpátky nahoru