• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Soutež RCA Dobroměřice 2021

Opět po týdnu zde máme další závody RCA, tentokrát pořádané RC Klubem Ústí nad Labem, nicméně konané na letišti v Dobroměřicích. Na první pohled se to zdálo, že toto je pro nás výhoda z pohledu vzdálenosti. Vždyť je to hned vedle u Loun. Po zadání do navigace jsem byl docela překvapen, že je to více kilometrů, než jsem čekal, ale v rozumné hodinové dojezdové době.

Opět jsme nechtěli podcenit přípravu, a tak jsem bedlivě studoval mapy a místní terén. Zdálo se to trochu složitější díky přítomnosti budov za zády a menším porostem včetně železniční tratě před letištěm. Také nic na sebe nebylo rovně, a tak jsem tušil, že srovnat se zde s terénem bude náročnější. Předpověď hlásila na sobotu silnější vítr a občas přeháňky, takže bylo více něž dobré zajet v týdnu na toto letiště a udělal pár tréninkových letů. Vše jsme tedy domluvili a chystali se v úterý vyrazit trénovat. Bohužel u nás foukal tak silný vítr, že jsme to vzdali a nešli ani na naše letiště. Dobroměřice nás ale zajímali, a tak jsme vyrazili na místo alespoň na motorce na čumendu. Když jsme dorazili, počasí již bylo lepší a asi bychom nějaký start dali, ale kdo to mohl tušit. Potkali jsem zde i místního člena klubu Dušana, který nám vše ukázal a prozradil, na co vše se můžeme těšit. Další pokus uděláme ve čtvrtek, tady si prostě musíme zalétat a natrénovat nějaké to přistání. Opravdu letiště nevypadá jednoduše a já pořád tvrdím, že naše zkušenosti nejsou tak velké, abychom s přehledem všude přistáli. Přeci jen chráním naše náklady.

Ve čtvrtek odpoledne jsme připraveni vyrazit, ale tentokrát se žene bouřka. Dostáváme informaci od Dušana, že je na místě silný vítr a černé mraky. To potvrzuje i pohled na radar. Bez tréninku nechceme ale být, a tak se rozhodujeme, že pojedeme alespoň k nám a uděláme pár letů u nás. Než vše dáme do auta, než vyrazíme uběhne nějaká doba, stále kontroluji počasí kolem Loun. Po cestě nám ještě Dušan píše, že se počasí lepší a mraky se rozpadají. Jedeme tedy do Dobroměřic a uvidíme. Pokud se to zhorší, létat nebudeme, ale za pokus to stojí. Na místě je docela hezky, moc nefouká a svítí sluníčko. Vybalujeme letadlo a jdeme do vzduchu. První let je spíše se srovnat s terénem, několikrát přistát a vyzkoušet přiblížení k letišti z obou stran. Vypadá, že to půjde. Následují již tři tréninkové lety celé sestavy, balíme a jedem domu. Nakonec musím přiznat, že i když letiště není na širé pláni jako naše, Patrik se s tím srovnal krásně. Teď jen doufal v lepší počasí na samotné závody, než je hlášeno.

Je sobota, závody jsou zde a my vyndáváme chvilku před 8:00 letadlo z auta. Počasí je zatím docela dobré, sice fouká, ale neprší. Vycházející sluníčko vidíme v letové dráze, ale doufáme že vleze za mraky. A pak to přijde, zjišťuji, že jsme doma zapomněli křídla od letadla. Domů a zpět jsou to dvě hodiny. Pokud budeme poslední v řadě, stihnout se to dá, ale budu asi totálně vyřízen a celé to bude na spěch. Volám našeho předsedu RC KLUBU MĚLNÍK, který se měl přijet podívat a nic, nezvedá. Zkouším švagra Radka, který ochotně a hlavně ihned vyráží na cestu k nám domu pro křídla, bere je a jede za námi na letiště. Soutěž začíná, jsme poslední na řadě, takže je čas. Očekáváme příjezd křídel něco po 9:10, což se tak děje. Dáváme letadlo dohromady a vymýšlíme jak poletíme. Nemáme tréninkový let před závody a jdeme tedy rovnou na soutěžní. Musím se přiznat, že takto nervózní během letu jsem ještě asi nebyl. Sluníčko nám trochu bránilo dělat některé obraty větší, vítr byl ale docela ucházející. S velkou úlevou dokončujeme sestavu a přistáváme. Malinko to ze mě opadne. Co je ale pro nás ještě větší šok, když se dozvídáme, že tento náš let byl nejlepší ze všech. Tomu nejde ani uvěřit. V takové sestavě skvělých pilotů a my na prvním místě. Druhý let se nám trochu zhoršilo počasí, vítr byl větší a náš let byl celkově dost špatný. Nedařilo se nejspíše ani ostatním pilotům, protože celkově jsme se po druhém kole umístili na druhém místě. Počasí bylo opravdu dost proměnlivé, a tak jednomu pilotovi foukalo, druhému svítilo sluníčko a už to i vypadalo na déšť. Před naším třetím letem zavládla dost nervozita, boční vítr na přistání byl docela silný. Několik pilotů před námi přistálo dost tvrdě a tak jsem neměl strach o celkové umístění, jako spíše o naše přistání. Třetí soutěžní kolo bylo za námi a Patrik šel na přistání u kterého jsem dost trnul. Co ale předvedl bylo něco neskutečného, přistál jako do peřinky a vysloužil si i potlesk od ostatních. Opravdu ukázkové přistání.

Nyní nás už jen čekalo vyhlášení soutěže, kde jsme malinko netrpělivě vyhlíželi naše umístění. Nakonec jsem se "propadli" na celkové třetí místo a do hodnocení za rok 2021 si připsali krásných 1938 bodů. Na to, jak celá soutěž pro nás začala, jaké jsem měl z místa obavy máme neskutečnou radost a odvážíme si pohár. Patriku jen tak dál, držím ti palce a budeme hodné trénovat. Mám obrovskou radost, ale to po každém závodě, nehledě na umístění. Opět to byl krásný den, objednané počasí a skvělá parta lidí. Pořadatelům patří velké díky. Za 14 dní se potkáme v Lomnici.

  1. místo - Jan Plevný, 2. místo - Zdeněk Frydrýn, 3. místo - Patrik Krautschneider

Naposledy změněno úterý, 15 červen 2021 12:54
zpátky nahoru