• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Soutež RCA Cheb 2021

SoutěžSoutěž

A je to konečně zde. První letošní závody v přesné akrobacii RCA, na které jsme se moc s Patrikem těšili. Letos s novou sestavou pro roky 2021 - 2023, takže podmínky pro přípravu měl každý stejné. U nás samozřejmě příprava a trénink probíhal, přeci jen ještě nejsme tak zkušení, že bychom dokázali celou sestavu zaletět napoprvé.

Proto jsme poctivě trénovali a učili se jednotlivé obraty. Využili jsme i soustředění pilotů F3A / RCA pořádané na našem letišti 1.5.2021, kde jsme získali několik drahocených rad pro ještě lepší let. Kupodivu, teda asi se divím jen já, nejvíce rad a postřehů co děláme špatně bylo na mě, jako na nápovědu. Jednou říkám obrat brzo, jednou pozdě, no a někdy zase špatným způsobem. Takže jsem musel zapracovat i na sobě a nenechávat celou odpovědnost jen na Patrikovi, jako na pilotovi. Nakonec ale musím uznat, že ze všeho mám dobrý pocit a přijde mi, že jsme již sehraní. Teď už to chce jen trénovat, trénovat a trénovat. A k tomu jsou závody ideální příležitost.

A tak jsme netrpělivě vyhlíželi počasí a vládní nařízení, což by mohlo celou soutěž zrušit. Naštěstí se nic takového nestalo a my mohli v pátek vyrazit na závody do Chebu, které pořádal LMK Františkovy Lázně. Máme to přeci jen kus cesty a vstávat brzo ráno se nám moc nechtělo. Příjezd na letiště o den dříve se nám velmi osvědčil a bereme celou soutěž jako pěkný výlet, takže proč ne. Díky tomu jsem zvládli obhlédnout letiště, seznámit se s prostorem a dokonce za soumraku udělat i dva cvičné starty. Tím si Patrik vyzkoušel hlavně nálet na přistání a také samotné přistání. Modelářské letiště se nachází kousek od Chebu a je součástí prostoru klasického letiště pro letadla, takže je zde nutné dodržet určitá providla a hlídat si prostor, protože přistávající letadla dosedala jen kousek od nás. Samotné letiště není až tak dlouhé, jako jsme zvyklí u nás a tak jsme měli trochu strach při přistání nebýt dlouhý. Tráva je ale na letišti tak příjemně měkká, že letadla brzdila velmi dobře a všechna naše přistání proběhla v pořádku. Opět moc hezké letiště a atmosféra přistávajích letadel tomu dodává další rozměr pro nejednohu leteckéhu nadšence.

V sobotu nás již čekaly samotné závody. Dorazili jsme na letiště s malým předstihem a stihli si udělat ještě dva cvičné lety. Tentokrát hlavně již zaměřené na sestavu. Trochu jsem se potřeboval sžít s horizontem, abych věděl, kdy dávat instrukce k obratu. To bylo ráno ještě dost komplikované díky mlze, ale zvládli jsme to. Po nástupu a zahájení již probíhaly soutěžní lety. Na nás vyšlo pořadové číslo 11 z celkového počtu 11 soutěžících, takže poslední. Mimochodem velmi krásná účast na těchto závodech, takže se bylo na co dívat. Doufám, že i na dalších závodech bude soutěžících jen přibývat. Díky dělší prodlevě před naším letem, jsem pociťoval malou nervozitu a velku chuť již letět. Ostatně toto mám snad před každým Patrikovým letem. Jako správný mechanik, pomocník a hlavně otec prožívám naše soutěže s ním naplno. Tato nervozita se ale brzo vytrácí. Stačí si stoupnout na stanoviště, kouknout na Patrika, zda je vše OK, oznámit bodovačům že jsme připraveni a dotázat se na "povolení" k letu, a letíme. Jakmile se letadlo odlepí od země, vše ze mě padá a soustředím se na náš let.

První soutěžní let dopadl pro nás velmi dobře, zaletěli jsme celou sestavu, všechny obraty byly hodnoceny a v pořádku jsme přistáli. Co více chtít od prvního soutěžního kola nové sestavy. Nám toto stačilo. Z mého pohledu a také se znalostí našich ožností jsem let hodnotil výborně. Jasně, několik nepřesností, několik drobných chyb a ne úplně přesných obratů tam bylo. Ale my oba byli spokojeni. Když jsem viděli, že náš let byl hodnocen 863 body a jsme na průběžném 7 místě, ani jsem tomu nechtěl věřit. To byla prostě paráda. No a jelikož jsme věděli, kde body ztrácíme, druhý let jsme chtěli ještě vylepšit. To se také nakonec povedlo a my získali ještě o pár bodů více než v prvním kole a poskočili na 6. místo. Třetí soutěžní let se nám z našeho pohledu moc nepovedl a tak jsme očekávali, že tento let se bude škrtat a zůstaneme na prvních dvou kolech. Během třetího kola již výsledky nebyly veřejné a tak jsme museli počkat na vyhlášení. K našemu překvapení byl třetí let nejlepší a my získali 885 bodů. Trochu jsem se divil, jak je to možné. Při kontrole bodů jsem zjistil, že obrat, který se nám nepovedl měl malý koeficient a tak nedošlo k tak velké bodové ztrátě. Naopak obraty s větším koeficietem se nám relativně dařily. Nakonec jsme si tedy udrželi 6. místo a s tímto skvělým pocitem soutěž ukončili.

Celkově hodnotím soutěž jako velmi vydařenou a to nejen díky našemu umístění. Zázemí, provedení a příjemná atmosféra na letišti je vždy základ soutěže a zde pořadatelé udělali dobrý kus práce. Troufám si říct, že díky tomu se soutěž líbila každému účastníkovi a to bez ohledu na umístění. Prostě je zde dobrá parta lidí, kteří si vzájemně pomohu, poradí a podpoří se. Na závěr bych chtěl ještě jednou poděkoval pořadatelům soutěže a všem kteří se na ni podíleli. Díky za hezký den a věřím, že se potkáme na další soutěži. Velká gratulace patří i na stupně vítězů:

  1. místo - Řípa Václa, 2. místo - Tomša Oldřich, 3. místo - Frydrín Zdeněk

Naposledy změněno úterý, 25 květen 2021 22:46
zpátky nahoru