• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

První padáčkování

Jako bývalý parašutista s několika stovek seskoků z letadla mě to k padákování rozhodně táhne. Proto bylo nutné si to vyzkoušet i v modelařině a musím uznat, že mě to opravdu baví. Po prvních nezdarech se nám i začalo dořit a vše jsem vyladili k úspěšnému vynesení parašutisty nahoru i jeho krásnému seskoku.

První pokusy byli opravdu dost partizánské. Pořádné letadlo nebylo a tak jsem vzali Katanu os Sebartu a parašitistu umístili místo kabiny do papírové krabice. Ano jen tak tam ležel, bez jakéhokoliv jištění. Když byl čas výsadku, prostě se letadlo otočilo na záda a parašutista vypadl.

Místy to bylo samozřejmě ne úplně ideální. Kupodivu parašutista tolik to letadla nenarážel. Snad asi jen jednou. Osobně jsem počítal, že při prvním vyhození sejme výškovku či směrovku. Naštěstí se nic takového nestalo. Bohužel občas vyskočil dříve než jsme chtěli a i zde jsem měli štěstí, protože vždy to bylo ve větší výšce, takže jsem stihli otevřít padák a bezpečně přistát.

Vzlet s parašutistou místo kabiny

Bylo tedy nutné se zamyslet na vylepšení. Lepší letadlo na to nemáme, proto jsem začal improvizovat. Nejprve výměna podvozku za vyšší a tím získání většího prostoru pod letadlem. Následně instalace krabičky na RC parašutistu. Naštěstí máme v přijímači jeden volný kanál, takže nebylo potřeba dělat velké změny v elektroinstalaci. Myslím, že se to vše povedlo a dá se s tím lítat vcelku dobře.

Nové uchycení


Naposledy změněno neděle, 06 listopad 2022 15:25
zpátky nahoru