• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Soustředění pilotů F3A

Jsou tomu zhruba 4 měsíce, co můj syn Patrik (14 let) začal prvně létat s modelem kategorie přesné akrobacie RCA. Musím se přiznat, že i mě toto létání velmi nadchlo. Nejen že vidím jeho pokroky, ale sám jsem i aktivně zapojen jako nápověda. Dokonce jsme se účastnili i dvou posledních letošních soutěží, a to v Lomnici u Sokolova a v Ústí nad Labem. Což bylo definitivním utvrzením v tom, že tudy opravdu povede naše další letecká cesta. A tak poctivě trénujeme na další soutěžní sezónu.

V této naší euforii, přišel Jan Votava s nápadem, že by piloti F3A letadel mohli udělat své soustředění na našem modelářském letišti RC KLUBU MĚLNÍK. Hostit u nás jedny z nejlepších pilotů této kategorie, jako jsou například František Pokorný – Mistr ČR roku 2020 nebo David Kyjovský, bylo pro nás skvělou zprávou a zároveň velkou výzvou. Proto jsme celou přípravu letiště, zázemí i samotného soustředění vzali velmi vážně. Chtěli jsme, aby se účastníci u nás cítili dobře. Před samotnou akcí jsme posekali letiště, vyznačili bílou barvou střed a letový prostor a celé doplnili vlajkami, pro lepší viditelnost. V den akce, tedy 19.9.2020, ještě před příjezdem prvních pilotů jsme dopravili na letiště elektrocentrálu, přenosnou lednici a gril s malým občerstvením. A vyčkávali příjezdu prvních pilotů.

Zhruba od 9:00 se začali piloti sjíždět na letiště a připravovat svá letadla. I my jsme již měli našeho Elexanta připraveného k letu. Někteří si dali ranní kávu a snídani, jiní se ihned vypravili na první let. I Patrik se odvážil do vzduchu a byla na něm vidět určitá nervozita. Přeci jen létat před piloty, kteří jsou o několik tříd lepší není pro čtrnácti letého kluka jednoduché. Naštěstí z něj nervozita rychle opadla a na každý další let se těšil. Tomu pomohla i skutečnost, že několik pilotů nám dávalo rady, jak létat lépe a ukazovali naše chyby, které jsme ani jeden z nás neviděli. Toho si moc vážíme. Na letiště mezitím přijížděli další účastníci a mezi nimi i známé tváře z RCA soutěží. Na soustředění se také přijel podívat Jaroslav Mach, jeden z českých výrobců F3A letadel.

Po celý den byla výborná nálada a na obloze se střídalo jedno letadlo za druhým. Bylo velmi inspirující pozorovat letecké umění všech pilotů. Chuť létat byla vidět na každém z nich, protože postupem času nikdo nenosil své letadlo k autu, ale rovnou jej řadil na konec „fronty“ letadel, čekajících na start. Celé akce se účastnilo 10 pilotů, což vzhledem k tomu, že si mezi sebou dělali i nápovědy bylo velmi příjemné. Doba mezi jednotlivými lety tedy nebyla tak velká. A když už si někdo chtěl udělat přestávku, měl připravené klobásy, kančí špekáčky nebo maso z grilu přímo od našeho předsedy RC KLUBU MĚLNÍK Tomáše Vágnera. Jelikož nám přálo i počasí, kdy bylo převážně slunečno a foukal slabší vítr přesně podél dráhy, létalo se až do večera. Celá akce ale nebyla jen o samotném létání, došlo i na živé diskuse u letadel a předávání drahocenných rad. Z mého pohledu velmi vydařená akce.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem pilotům, kteří k nám dorazili. Doufám, že jste se zde cítili dobře, hezky si zalétali a příští rok přijedete zas. Jarní soustředění je plánované na 17.4.2021. Díky a těšíme se opět na Vás, RC KLUB MĚLNÍK.

Fotogalerii ze soustředění naleznete zde >>>


Naposledy změněno úterý, 25 květen 2021 22:56
zpátky nahoru