• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Soutěž F3A Bělov 2022

Naše první větší soutěž v kategorii F3A je úspěšně za námi a musím konstatovat, že to bylo vážně super a skvělá zkušenost. South Moravian Cup F3A 2022 má v České republice velkou tradici a vždy se sem sjíždějí nejlepší piloti nejen z od nás, ale i z jiných zemí. Tentokrát zde byli účastníci i ze Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Itálie, Finska a Izraele. Celkový počet soutěžících byl 17 pilotů.

Na pátek byl naplánován tréninkový den na letišti v Bělově a tomu jsme nemohli odolat. Je opravdu super, vyzkoušet si létání na letišti, kde se následně budou konat závody. Proto jsem ihned ráno vyrazili směr Otrokovice a na letiště dorazili kolem 10:30 dopoledne. Zdaleka jsme nebyli první. Hodně soutěžících přijelo již ve čtvrtek anebo brzo ráno. Fronta pořadí na let byla tedy již delší. Ihned jsem se zapsali a zatím připravili letadlo. Byl čas okouknout i soutěžící, pozdravit se se všemi a užít si parádní den na letišti. Myslím, že jde o zajímavé letiště a to hlavně z pohledu počasí. V pátek foukal vítr přímo kolmo na dráhu a to do obličeje. Bylo tedy potřeba model držet neustále od sebe, abychom jej neměli nad hlavou. Popravdě, během prvního letu to bylo docela náročné, přizpůsobit se tomu. Jelikož hrozilo, že budu muset i bodovat, nápovědy Patrikovi se zhostil na první let Honza Votava, aby se sladili. Další lety jsem opět zajišťoval já. Nakonec jsme dali naše plánované čtyři starty a popravdě při posledním z toho měli i dobrý pocit. Ta kompenzace byla opravdu náročná, ale Patrik se s tím popasoval. Jasně, nebylo to tak hezké jako ostatní zkušení piloti, ale my z toho měli dobrý pocit. Škoda jen, že na sobotu, tedy první závodní den byla předpověď opačného směru větru.

Což se i ráno potvrdilo. Vítr foukal opět kolmo na dráhu, ale do zad. Nyní zase bylo potřeba držet model k sobě. Zajímavé na tomto větru bylo to, že za zády, odkud foukalo je malý kopec a vzrostlé stromy. Vítr tedy nebyl tolik cítit, ale jakmile se letadlo dostalo do cca 20-30 m, vítr se projevil naplno. Bylo tedy výhodné sestavu létat o něco výš. Během dne se do toho ještě vložila termika, neboť bylo slušný horko. Poslední zajímavostí místního počasí byl směr větru dole na přistání a vzlet. Jak vítr foukal přes kopec za zády, tak foukal také okolo toho kopce. Často se tedy stalo, že vlajka na pravé straně dráhy ukazovala směr větru doleva a vlajka na levé straně doprava. Vůbec nebylo jednoduché určit, který směr na vzlet a přistání je lepší, natož pro sestavu. My tak velké zkušenosti nemáme, proto jsme hodně koukali na pilota před námi a i se ptali na jeho pocit za letu. Často se stávalo, že vzlet byl na jinou stranu než přistání. Patrik si již v pátek vylosoval startovní číslo 15, takže jsme v prvním kolem měli dostatek času na přípravu. Nevím zda to byla výhoda, protože vítr od rána zesiloval a i termika se začala projevovat.

První let sestavy F3A P23 byl za námi a my měli dostatek času na relax. Přeci jen před tolika piloty a tak zvučných jmen je ta nervozita větší. I díky počasí to nebyl jednoduchý let. Nicméně hodnocení 5 bodovačů bylo docela dobré. Jasně, neatakujeme přední příčky, ale zase nejsme hodně za posledním. Naše známky se pohybovali okolo 6-7 bodů za obrat a průměrné hodnocení za let bylo cca 370bodů. To jsme měli vlastně ze všech letových kol. Dalo by se tedy říct, že jsem všechny kola odletěli zhruba stejně. Je fajn, že bez větších chyb, i když s vývrtkou v druhém kole moc spokojeni nejsme. Velká výhoda těchto závodů byla i v umístění našeho hotelu, který byl cca 5 minut jízdy autem. Proto jsme se během soutěže jeli také na chvilku na hotel. Rychlá sprcha přišla vhod a byla velkou zpruhou do horkého dne. Mimo to, díky přenosu výsledků na internet, jsme mohli i z hotelu sledovat kdo zrovna letí a kolik máme času. To se mě moc líbilo a nemyslím nyní z přehledu kdo letí, ale samotné zveřejňování výsledků. Na dalších našich soutěží to chci také a již se na tom pracuje. Uvidíme zda se to podaří a bude to fungovat dobře. Za zkoušku mě to stojí. Kdo tedy dorazí na naše RCA závody, doufám, že to již pozná v praxi.

Druhý a třetí soutěžní let probíhal podobně jako první, jak už jsem psal. Vítr trochu zesílil a občas letadlo udělalo nečekaný manévr díky například termice. Ale nějak jsem se z tím popasovali. Co hodnotím velmi kladně jsou přistání. Přeci jen směr větru byl každou chvilku jiný, za stromy se ten vítr i občas pomlel, ale Patrik vždy přistál bezpečně. Ochrana investic na prvním místě :-D. Sobotní lety skončili okolo 19:00, ale náš poslední let asi v 16:00. Díky prohazování pořadí jsem ve třetím kole letěli jako čtvrtý. Proto byl čas a my se ještě před večerním společném grilování vydali na hotel, opět sprcha a chvilku odpočinku. To bylo moc příjemné a nebyli jsem zdaleka jediní, kdo to takto praktikoval. Večer jsme poseděli, dali výborné burgery a popovídali s přáteli. Do semifinále jsme samozřejmě nepostoupili, to bylo pro první 10 pilotů, ale i tak to byl moc příjemný den. Naše celkové umístění bylo 16té místo, 1433 bodů a na tak velkou soutěž jaká to je, super výsledek. Pokud se podívám i na body pilotů před námi, nebyl tak velký propad. Získat o 100 bodů více, poskočíme o 4 příčky nahoru. Z čeho máme tedy velkou radost a rozhodně motivaci na další F3A soutěže. U nás již žádné letos nejsou, ale máme v plánu jet na soutěže na Slovensko a do Maďarska, snad to všechno vyjde.

V neděli bylo naplánováno semifinále na dvě kola ze kterého vyšlo 5 pilotů do finále. Samozřejmě se již lítala finálová sestava F23 a musím uznat, že to je opravdu masakr. My jsme si vychutnávali soutěž a s ostatními sledovali zápolení těch nejlepších. Musím podotknout, že v neděli foukal ještě silnější vítr než v sobotu. Takže to kluci neměli vůbec jednoduché. Do samotného finále postoupil z CZ pilotů pouze Honza Votava a nakonec se umístil na krásném pátém místě. Konkurence je opravdu velká a zde hrají roli již opravdu maličkosti. Celou soutěž vyhrál Lassi Nurila z Finska, na druhém místě byl Gernot Bruckmann z Rakouska a na třetím Christian Niklass z Německa.

Velké díky patří celé organizační skupině v čele s Alešem Zapletalem za moc hezkou soutěž. Velký obdiv mají i bodovači, že to ty dva dny na tom sluníčku vydrželi a i díky tomu jsem nemusel bodovat a mohl se plně věnovat našim, respektive Patrikovým letům. Domu jsem dorazili v neděli okolo 19:00 a byli rádi, že už jsme doma. To horko bylo opravdu totálně vysilující. Rádi jsem potkali naše kamarády z tohoto skvělého koníčku a těšíme se na další setkání, na další soutěž anebo třeba i na F3A soustředění, které se bude konat na našem letišti v sobotu 24.9.2022 v Mělníku.

Naposledy změněno sobota, 25 červen 2022 20:02
zpátky nahoru