• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Zálet SPARK Evo

Jednou se mě předseda našeho RC KLUBU MĚLNÍK Tomáš Vágner svěřil, že už delší dobu pokukuje po nějakém RCA letadle. Tak jsem začal pokukovat také abych rozšířil naše řady RCAčkařů. No a na posledních závodech RCA v Ústí nad Labem jsem něco zaslechl. Shodou okolností tam přijel i Tomáš se podívat na závody, takže pak už to bylo jednoduché a hlavně rychlé. Za týden měl doma krásné, velmi málo létané RCA letadlo SPARK Evo.

Jako každé letadlo u Tomáše, musí i toto vypadat bezchybně a tak se pustil do drobných dodělávek. Nejprve připravil držák na letadlo a následně vyměnil mechanický vypínač za magnetický, tím musel i zadělat otvory po starém vypínači. Pak už následovalo pouze kosmetické upravení kabelů, montáž přijímače a baterky a mohlo se jít pípat model. Díky novému radiu, co Tomáš má a přidání prvního modelu, byl tento úkol trošku komplikovanější, než jsme si prvně mysleli, ale zvládli jsme to společně a letadlo bylo připravené na let. Nyní se již čekalo na příznivé počasí.

To přišlo o víkendu, tedy ne ideální, ale letuschopné. Touha pustit SPARKA do vzduchu byla daleko větší, než čekat na totálně bezvětrný a slunečný den. Na podzim by jsme se ho nemuseli ani dočkat. A tak jsem se v neděli ráno podívali z okna, zavolali si a během 10 minut vyrazili na letiště. Nejblíže k profi záletu byl Honza Votava, který má ještě menší dojezdovou vzdálenost než my a tak po našem příjezdu na letiště již vyčkával na ploše. Poslední kontrola před letem a hurá nahoru. První baterky letěl Honza a vyzkoušel možnosti letadla, malinko jej seřídil a dal nám instrukce, co máme na rádiu změnit. Chvilka pípání a šlo se opět do vzduchu, nyní již letěl Tomáš. Nervozitka zde byla, ale to je u prvního letu s modelem naprosto běžné. Let proběhl výborně a po přistání si Tomáš ještě upravil nějaké výchylky a expa, tak aby to vyhovovalo jeho zvykům. To už jsem připravoval další baterku na let do modelu. Tomáš si udělal pár okruhů, několik obratů a opět bezpečně přistál na letišti. Další let jsme již neuskutečnili, protože se začal zvedat vítr a přicházeli první zájemci o let s drakem. Na dnešek jsem totiž půjčili letiště dětem na individuální pouštění draků, když jsem byli nuceni díky nařízení vlády, zrušit oblíbenou DRAKIÁDU 2020.

Na závěr musím konstatovat, že je to opravdu pěkné letadlo a řadím se do fronty prvního zájemce, pokud by se s ním chtěl Tomáš rozloučit. Což dle jeho spokojeného výrazu po prvních letech asi nehrozí. Ale i tak jsem rád, že máme dalšího člena RC KLUBU MĚLNÍK, který by mohl tuto kategorii létat. No a když máme 17.7.2021 tu soutěž RCA na našem letišti, je to i velká výzva pro Tomáše. Co ty na to?


Naposledy změněno úterý, 25 květen 2021 22:38
zpátky nahoru