• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Varnsdorfská halovka 2022

V roce 2020 začal můj tehdy 13-ti letý syn Patrik létat s letadlem kategorie RCA přesnou akrobacii. Nakonec se i v tom samém roce účastnil dvou posledních závodů a o tom, že nás toto létání chytlo, není pochyb. Docela nás mrzelo, že budeme muset čekat na další sezónu a neužijeme si to kouzlo přátelské atmosféry na závodech. Proto jsem se ihned rozhodli využít zimní část a trénovat v hale na obdobné soutěže v kategorii RCEA. Opět jde o přesnou akrobacii bez krajových obratů, takže pro začátečníky opravdu ideální.

Bohužel v posledních letech plných různých omezení a nařízení vlády se moc létat v halách nedalo, o pořádání nějaké soutěže ani nemluvím. Proto nám nezbývalo nic jiného než více jak rok čekat. O to s větší radostí jsme na podzim minulého roku začali chodit do haly, poctivě trénovali a doufali, že tentokrát soutěže bude možné pořádat. První byla vypsána již na začátek ledna 2022 a to pořádaná LMK Varnsdorf, tedy naším kamarádem z RCA soutěží Jindrou a jeho kolegy. Netušíce, jak vše bude probíhat, co nás čeká, ale s velkou chutí do soutěže jsme se na ni těšili. Dokonce pár dní před soutěží, jsme se ještě přihlásili do kategorie Air Race, tedy létání mezi pylony. Aby byla nějaká ta zábava.

Po příjezdu na závody jsem byl mile potěšen, jak vše bylo připraveno. Je vidět že kluci z LMK Varnsdorf si s tím dali opravdu práci. Měli jsme k dispozici šatny na přezutí. Po vstupu do haly nás ihned ohromil stůl s několika druhy koláčů, ale hlavně plný krásných pohárů pro každou kategorii. Prostor pro létání byl krásně vymezen, a tak se ani nedalo někomu vstoupit po letové dráhy. Také pro letadla byl vyhrazen prostor za boční sítí, tak aby náhodou nějakým nedopatřením při chybném letu nedošlo k poničení ostatních letadel. Za úplnou vychytávky beru možnost letadlo si zavěsit za motor na připravené háčky. Přeci jen jde o křehká halová letadla a skladování v této pozici je z mého pohledu ideální. Doma to tak máme, ale na závodech to beru jako luxus. Hala byla i krásně nazvučená pro létání na hudbu. Diváci z řad veřejnosti měli také svůj vyhrazený prostor na vyvýšené tribuně a ta jim poskytla krásný výhled na létající letadla. Možná je toto z jiných halových soutěží běžné, pro nás to bylo nové a velmi příjemné a přátelské.

Po pár zkušebních letech již mohlo dojít k nástupu pilotů a samotnému oficiálnímu zahájení soutěže. Jako první se létala naše kategorie RCEA. Jak už jsem psal, jde o vstupní kategorii do tohoto sportu, kde se hodnotí mimo vzletu a přistání pouze obraty středové. Tedy takové obraty, které se provádí na středu haly. Na stranách při otáčení letadla není žádný předepsaný obrat, a tak si pilot může udělat jakoukoliv zatáčku a v klidu se připravit na další obrat. Další výhoda této kategorie je možnost průletu. Pokud tedy pilotovy jsou obraty jen z pravé strany, může si vždy přeletět napravo a obrat z této strany vykonat. Je to sice na úkor snížené známky, ale nejedeme sen vyhrát. Chceme si to hlavně všichni užít.

Co jsem nejvíce přivítal, byl ukázkový let před prvním kolem. Nejprve nám Václav Řípa vysvětlil všechny obraty, popsal jejich provedení a upozornil na chyby, které můžeme udělat. Následně zkušený pilot Jan Votava předvedl celou sestavu. Toto vše bylo velmi klíčové, protože jsme zjistili, že některé obraty děláme špatně. No, co se dá dělat. Útěchou bylo, že jsme nesjpíše nebyli sami. Z toho je jasně vidět, že se lidé nemají soutěží bát. Prostě stačí přijít, podívat se a vyzkoušet to. I zde bylo vidět, že zkušenější radí začátečníkům, bodovači sdílí své názory na let a opravdu se nic neděje, když se něco nepovede. Každý soutěžící má tři lety a nejhorší z nich se do celkového počtu nezapočítává, není se čeho bát.

Následně se šlo již na soutěžní lety. Patrik letěl jako třetí v pořadí a já byl opět v roli nápovědy. Tedy osoby, která stojí za pilotem a hlásí následující obraty či další informace okolo letu. Nápověda je velmi důležitá a já jsem vždy nervózní, abych něco neřekl pozdě nebo špatně. Přeci nechci zkazit synovi jeho soutěžní let. Popravdě nevím, kdo z nás má vždy větší trému, nejspíše vážně já. Naštěstí se nic nestalo a sestavu jsme zaletěli v pořádku. Koukal jsem i na lety ostatních pilotů a musím všechny pochválit. Některé opravdu za skvělý výkon a některé za snahu a chuď do létání. Toho si snad cením ještě více.

Jelikož nás nebylo v žádné kategorii velké množství pilotů, provedli se nejprve první kola všech kategorii. Tedy po RCEA následovalo první kolo kategorie F3P-AA a následně první kolo kategorie F3P-AP. Tyto dvě kategorie už jsou o dost náročnější. Někdy jsou nazývány jako průběžné. Celá sestava se skládá průběžně z obratů za sebou jdoucích, a tedy není možný průlet. Dále jsou zde i krajní obraty. Je tedy předepsané, jak má pilot celou dobu letět. Sestava F3P-AA a F3P-AP se od sebe moc neliší. Verze AA je o něco jednodušší, než veze AP. Dívat se na tyto lety byla opravdu podívaná. Preciznost provedených obratů maximální a já bych osobně nechal vyhrát všechny. Poslední v řadě byla kategorie F3P-AFM, nebo-li muzikál. Zde se létá na vlastní muziku a pilot by si měl připravit takovou akrobatickou sestavu, aby nejvíce odpovídala hudbě. Je zde střídání rychlé hudby, tedy rychlých obratů s zase klidnější částí. Kritérií má soutěžní let více, ale z pohledu diváka, to byla krásná podívaná. V této disciplíně kraloval Jan Votava a pro mě to velké překvapení nebylo, protože jeho styl létání znám. Co se mě na jeho sestavě líbilo, že byla i vtipná, doplněná o známé úryvky písní jako Pat a Mat, Pec nám spadla a další.

Nejvíce mě ale potěšilo, vidět let Lukáše Doubravy (13let), který létal v kategorii F3P-AA a F3P-AFM. Létal opravdu krásně, tak zaslouženě kategorii F3P-AA vyhrát a v F3P-AFM skončil druhý za již zmíněným Honzou Votavou. A nebylo to naposledy, co dnes skončil na druhém místě za Honzou, jen tak dál. Určitě budete se mnou souhlasit, že juniorů není nikdy dost.

Po odlétání všech tří kol těchto kategorií, jsme připravili halu na pylonové létání. Tedy postavili se dva nafukovací kužely a tři odvážní piloti kolem nich létali. Nutno podotknout že v opravu velké rychlosti se samokřídlem. Není také divu, že snad ve všech kolech došlo k drobné havárii a závod mohl klidně mít podtitul „kdo doletí, vyhraje“. Pro nás ostatní to byla velká zábava, je pozorovat. A tak to bylo velmi příjemné zpestření soutěžního dne. To jsem ale ještě netušil, že ta největší zábava teprve přijde.

Byla před námi poslední soutěž Air Race, na kterou se přihlásili snad všichni piloti, kteří přijeli. Opět jsme společně postavili pylony a bedlivě nastudovali trasu letu. Ze začátku to bylo trošku náročnější, vědět ke a jak zatočit, o to více zábavné to bylo. Po úvodní kvalifikaci, kde dle časů se piloti zařadili do dvojic na vyřazovací let. Patrik skončil v kvalifikaci druhý a další kolo vyhrál. Postoupil tím do semifinále, kde narazil právě na Lukáše Doubravu. Lukáš letěl první a měl opravdu krásný čas. Proto Patrikovi nezbývalo nic jiného, než letět opravdu naplno, a to také udělal. Měl opravdu skvělý čas, krásně vybíral zatáčky a to až skoro do cíle. Zhruba metr a půl před cílem nějak špatně zamanévroval a padnul k zemi. Tím nepostoupil do finále a získal nepopulární čtvrté místo. Bylo to jistě zklamání, ale věřím, že krásný zážitek ze závodu mu to nevzalo. Na této disciplíně je super, že není vždy vše ihned rozhodnuté, a i ten nejlepší pilot může chybu udělat. Vřele všem doporučuji vyzkoušet.

Nyní již následovalo vyhodnocení všech leteckých kategorii a závěrečné zhodnocení celého dne. Patrik nakonec obsadil nejen první místo v kategorii RCEA mezi juniory, ale umístil se i na celkovém prvním místě v této kategorii. Musím se přiznat, že toto jsme opravdu nečekali a domů jeli s krásným pohárem. Tímto bych chtěl pogratulovat všem soutěžícím za jejich výkony a pořadatelům za skvěle připravenou soutěž. V dnešní době rozhodně pořádat soutěž není jednoduché a zde se toho kluci z LMK Varnsdorf zhostili na výbornou a mysleli opravdu na každý detail. Už je to, že první tři místa v kategorii pylonů si odnesli úžasné dorty právě ve tvaru pylonů. Díky a těšíme se na další setkání a další soutěže. Všem, kdo váhají se podobných akcí zúčastnit, rozhodně radím, nebojte se a přijďte, bude se vám to líbit.


Naposledy změněno sobota, 25 červen 2022 19:13
zpátky nahoru