• minislide aktuality 01
  • Aktuální informace z klubu

Soutež MČR RCA Ústí 2021

Poslední letošní závody kategorie RCA jsou za námi. Tentokrát šlo o Mistroství ČR této kategorie pořádané klubem RC Klub ÚStí nad Labem. Závody se uskutečnily v Modelparku Suché, kousek od Ústí. Pro nás tedy v krásné hodinové dojezdové vzdálenosti, proto nebylo nutné vyrazit o den dříve. Účastí jsme také splnili náš cíl, být na všech letošních závodech.

Opět jsme plánovali, že v týdnu před soutěží se zajedeme na letiště podívat a udělat pár letů. Nicméně zůstalo jen u plánů, protože mé vytížení v týdnu bylo velké a počasí nejisté, že jsme to prostě nezvládli. Také výhled na samotný sobotní den nebyl nejlepší, ale nějak jsem věřili, že se to v pohodě odlétá. O to větší zklamání bylo, když jsme viděli mraky na radaru v sobotu ráno. Musím uznat, že předpověď byla tedy lepší než skutečnost. Proto jsem ihned po příjezdu udělali jeden cvičný let. Letiště je to opravdu pěkné a prostoru hodně, o zázemí ani nemluvím. Prostě paráda po všech stránkách. Před prvním kolem začalo pršet, takže jsem jen tak stihli cvičné lety. Museli jsem tedy čekat, což nám bylo zkráceno výbornou snídaní. Patrik měl létat jako druhý pilot, na což jsme si již docela zvykli. Popravdě na většině letošních závodů jsem létali jako první nebo druzí.

Jakmile přestalo pršet, šlo se bez odkladu na soutežní lety, protože výhled dalšího deště se dal brzo očekávat. Náš první let dopadl dobře, nějaké nedostatky jsem tam měli, ale celkově spokojeni. Nalítali jsem krásných 905 bodů a byli na průběžném třetím místě. Boj o první příčku byl ale zajímavý, Olda a Zdeněk zalítli v prvním kole shodný počet bodů. Dělili se tak o průběžnou první příčku. Bez přestávky se pokračovalo druhým kolem, přeci jen to vypadalo na další déšť. Jindra, jako první pilot dokončoval svou sestavu a my se již připravovali na druhý start. Když jsem ale viděl jeho poslední obrat, při kterém letadlo skončilo v nízkém mraku, do vzduchu jsem se nehnali. Po konzultaci s rozhodčími jsem udělali pauzu, protože létat by bylo opravdu nebezpečné. Občas se provedla sonda dronem, který stále mizel v cca 70m výšce v mracích. Já z toho neměl úplně dobrý pocit, protože ztratit letadlo v mraku by mohlo znamenat i totální havárku. Proto jsem restart kola malinko oddaloval, dokud mraky neodešly. Přeci jen budeme první, kdo to vyzkouší. I tak se nám letadlo chvilku nepatrně zmizlo v oparu mraku, ale dalo se alespoň obrysem vidět a vše dopadlo dobře. V druhém kole se nepovedl Zdeňkovi jeden obrat a tak jsme toto kolo odlétali na druhém místě, celkově průběžně stále třetí.

Třetí kolo začalo opět letem Jindry a my opět připraveni na startu na náš dnešní poslední let. Opět ale nám to překazilo počasí. Když Jindra dosedal, začínalo pršet a přišla další stopka a čekání na lepší počasí. Tím pádem jsem vlastně letěli zase první, po delší pauze. Musím říct, že toto odkládání bylo samozřejmě dobré rozhodnutí, ale v našem případě nešťastné. Dvakrát připraveni na start, dvakrát pauza a tím pádem mala nervozitka. Hlavně u mě. Já se přiznám, že to docela prožívám. Ne až tak díky umístění, ale spíše za Patrika, aby se mu to líbilo a aby byl spokojen se svým výkonem. Občas mu také ne úplně dobře napovím a to mě pak mrzí. Takže se mnohdy musím více soustředit na let než on. A to ani nemluvím o ochraně investic, kdy s každým přistáním trnu, aby přistál v pořádku. No jo no, takový jsem já. Ostatní by asi řekli, nedělej si straosti, Patrik létá výborně, to zvládne.

Celkové výsledky na prvních dvou místech byly nejisté do poslední chvíle. Olda sice zaletěl v prvním i druhém kolem 1000 bodů, ale to v tomto závodě neznamelo automaticky vítězství. Pokud by ve třetím kole zaletěl hůže než Zdeněk v kole druhém a ten kolo vyhrál, neskončil by první. Takto vyrovnané výsledky jsem letos neviděli. Nakonec se to Oldovi povedlo. Sice třetí kolo nevyhrál, ale měl o tři body více než Zdeněk právě v druhém kole. Do celkové tabulky si oba piloti odnášeli 2000 bodů a Patrik skončil na krásném třetím místě.

  1. místo - Oldřich Tomša, 2. místo - Zdeněk Frydrýn, 3. místo - Patrik Krautschneider

Celkové hodnocení RCA pro rok 2021

Pokud bych měl zhodnotit naši první celou RCA sezónu v jednom slovu, bylo by to: NEUVĚŘITELNÉ. Patrik z celkem 10 závodů, byl 7x na stupni vítězů. Jednou první místo, čtyřikrát druhé místo a dvakrát místo třetí. Jsem opravdu hrdý otec a Patriku, moc gratuluji. V celkovém pořadí RCA závodů pro rok 2021 obsadil Patrik opět neuvěřitelné čtvrté místo. Už nyní se těšíme na další sezónu.


Naposledy změněno neděle, 19 září 2021 22:15
zpátky nahoru